De Lutherse Kerk

De Lutherse Kerk

Een parel verborgen in de binnenstad

De Lutherse Kerk Breda is een parel die verborgen zit tussen de Veemarktstraat en het Stadserf, achter een grote deur. Het pand is in 1777 gekocht door de Lutheranen, toen der tijd was dit nog een patriciërswoning met de naam Repos Ailleurs. De woning had een grote ondergrondse keuken, de crypte. De crypte dateert van 1426 en heeft de grote stadsbrand van 1534 overleefd. In 1964 zijn de kerk en de crypte op de monumentenlijst geplaatst.

Voor elke activiteit de juiste ruimte

De Lutherse Kerk beschikt over vier verschillende ruimtes, de vergaderzaal, de consistoriekamer, de crypte en de kerkzaal zelf, elk voor een ander soort evenement of partij. Zo is de kerk beschikbaar voor elk soort activiteit. De Lutherse Kerk biedt ruimte voor maximaal 170 personen. De consistoriekamer en de vergaderzaal zijn voor kleinere gezelschappen, voor 10 en voor 20 personen, deze ruimtes zijn dan ook vooral bedoeld voor vergaderingen, workshops en of lezingen.

Voor ieder wat wils

Present zijn in de stad, dáár zijn waar de mensen zijn. Naast het houden van tweewekelijkse diensten door de Evangelisch-Lutherse wijkgemeente, is de Lutherse Kerk in gebruik voor culturele en maatschappelijke doeleinden: lezingen, concerten, symposia, tentoonstellingen, workshops etc. Er kunnen trouw- en rouwdiensten worden gehouden. Het gebouw is van dinsdag tot en met zaterdag ’s middags voor iedereen gratis toegankelijk. Om het pand te bezichtigen, een kaarsje te branden, iets te lezen, een gesprekje met één van de aanwezige gastvrouwen- en heren of om zomaar even uit te rusten.  Voor ieder wat wils.